
У бізнесу дуже багато претензій до влади, особливо в представників готельно-ресторанної сфери. Водночас влада ЄС виділяє підприємствам готельно-ресторанного комплексу мільярдні дотації у зв’язку з епідемією та кризою, а українська влада лише обмежує, а не підтримує. Про це йшлося під час дискусії на форумі підприємців у Сумах за участю лідера політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Ігоря Палиці.
«Наше бачення – проблеми бізнесу треба вирішувати комплексно. Проблема, яка стосується всіх, – у людей немає можливості споживати ті товари й послуги, які виробляються на території України. Бо рівень заробітних плат надзвичайно низький. Високі податки на зарплату, податок на прибуток, корупційний ПДВ та значні суми, які треба сплатити при ввезенні обладнання – все це робить нашу продукцію неконкурентоспроможною. Але через те, що ми постійно залежні від вказівок Міжнародного валютного фонду, не можемо ні знижувати податки, ні встановлювати прийнятні ставки за кредитами, щоб розвивати свій бізнес», – прокоментував Ігор Палиця.
Він розповів, що «ЗА МАЙБУТНЄ» має стратегію впровадження тих податкових змін, які допоможуть бізнесу розвиватися.
По-перше, це зниження податку на заробітну плату. Замість 18% ПДФО та 22% єдиного внеску, повинен бути лише один податок у межах 18%. Завдяки зниженню податкового навантаження підприємства почнуть платити реальні зарплати працівникам. По-друге, потрібно замінити податок на прибуток податком на виведений капітал, щоб підприємства могли інвестувати кошти в розвиток. А якщо хочуть отримувати дивіденди, хай платять 9% від суми виведених коштів. І, по-третє, потрібно ліквідувати корупційний податок на додану вартість.
«Це ті найперші кроки, які ми хочемо реалізувати у вигляді законопроєктів. І ми чекаємо від бізнесу співпраці – конструктивних пропозицій про те, як спільно можна поліпшити ситуацію. Бо основа розвитку країни – це успішна економіка», – наголосив політик.
Разом з тим директор Сумської торгово-промислової палати Костянтин Макаренко зауважив: необхідно чимало часу, щоб питання розвитку бізнесу провести через законопроєкт.
«Ми серйозно опрацювали проєкт, як вийти з цієї ситуації в Сумській області. Написали програму, яку запропонували уряду, Адміністрації Президента, Верховній Раді. Відповіді так і не отримали. Підприємці готові були підставити плече владі, взяти на себе реалізацію багатьох питань. У своїй програмі ми пропонуємо перейти до проєктного менеджменту, створити кластерну систему розвитку Сумської області», – розповів він.
Під час зустрічі ресторатор, власник бізнесу Денис Полак передав Ігорю Палиці пропозиції щодо розвитку бізнесу.
«Проблема коронавірусу – це реалії сьогодення. Нам треба навчитися в цьому жити й працювати. Ресторатори мають право на роботу. Є постанова Кабміну про заборону роботи ресторанів після 23-ї та до 7-ї години ранку. Чому так? Я не розумію на якій підставі?» – зауважив Денис Полак.
За його словами, підприємці планують через народних депутатів, звернутися до ВР або Кабміну, щоб скасували цю постанову.
«У цій кризі ресторанний бізнес постраждав найбільше. Сьогодні багато підприємств вже закрили та продовжують закривати. Ми втрачаємо робочі місця, надходження до бюджету. Перевірки Держпраці, Держспоживслужби, податкові, які поновилися з 1 вересня, доб’ють увесь бізнес. Їх необхідно заборонити на період карантину», – наголосив Денис Полак.
